Kraftvärmeverket i Västerås
Kraftvärmeverket i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Grön färg ska spåra läckor i fjärrvärmenätet

I dag tillsätter Mälarenergi ett färgämne i fjärrvärmevattnet för att hitta eventuella läckor i ledningar och varmvattenväxlare. Det här görs med jämna mellanrum.

De tillsätter färgämnet Pyranin i det omkring 70 mil långa fjärrvärmenätet i Västerås och Hallstahammar. Läckor utomhus spåras med hjälp av UV-lampa.

Inomhus upptäcks läckage genom att varmvattnet färgas grönt. Kallvattnet påverkas inte.

Pyranin är godkänt för läcksökning av livsmedelsverket, Västerås stad samt av Hallstahammars kommun. Det är inte farligt att duscha i det gröna varmvattnet och någon risk för färgpåverkan på tvätt och hår finns inte.

Som regel ska man inte använda varmt kranvatten till matlagning och därför ska inte heller grönfärgat vatten användas till matlagning.

De som upptäcker grönfärgat varmvatten i sin bostad bör kontakta hyresvärden för åtgärd av eventuellt läckage i fastighetens värmeväxlare. Bor man i villa går det bra att kontakta Mälarenergis felanmälan.

Det är alltså bara vid läckage som vattnet färgas grönt.

Läs mer på Mälarenergis webbsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".