Terapikatten Juno Cat. / Foto: Liselotte Karlsson. SR.
1 av 2
Terapikatten Juno Cat. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
Vårdforskaren Christine Gustafsson. Foto: Liselotte Karlsson. SR.
2 av 2
Vårdforskaren Christine Gustafsson. Foto: Liselotte Karlsson. SR.

Teknikstinn katt spinner för dementa

"Jamar när man rör den"
1:07 min

I Västerås har man utvecklat en låtsaskatt, ett gosigt djur fylld med teknik. Tanken är att den ska användas pä äldreboenden för att få dementa att må bättre.

Katten finns redan på flera boenden runtom i landet. Det är vårdforskaren Christine Gustavsson som uppfunnit terapikatten, som den kallas:

– Den börjar spinna när man rör vid den och så jamar den. Den blir dessutom lite varm när man har den på bröstet, säger hon.

Är den en succé?

– Ja, det är ett stort intresse. Den är utvecklad för personer med demens i ett sent skede som bor på ett boende där det kanske är svårt att ha riktiga djur. Och det finns ett enormt intresse att ta in teknik i den här formen av vård.

Varför inte en riktig katt?

– Det vore ju bäst, men ibland är det inte möjligt. Någon måste ju ta hand om den, det finns risk att man genom pälsen kan sprida smitta och så finns det ju en risk för allergier också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".