Äter mat i klassrum.
På Norra Vallbyskolan äter de mat på sina bänkar. Foto: Sofie Tejre/SR

Elever äter skolmaten i klassrummet

"Det är bättre att äta här för det är lugnare"
1:55 min

Ljudnivån är hög i många skolmatsalar. Men på Norra Vallbyskolan i Västerås har de ingen matsal alls - där äter de mat på samma ställe som de gör sina skoluppgifter.

Hur är miljön där dina barn äter sin skollunch? Finns det ens någon matsal? Skriv gärna i kommentarsfältet!

På en del skolor i Västmanlands län, som i Sala, Surahammar och i Västerås, finns det ingen skolmatsal. Där äter eleverna istället sin lunch direkt i klassrummet. Ett exempel på en sådan skola är Norra Vallbyskolan i Västerås.  

I varje klass är det alltid fyra elever som är matvärdar, vilket betyder att de hämtar en matvagn utanför skolans kök som de sedan drar till klassrummet.

Och de flesta elever är nöjda med att äta lunchen på det här sättet:

– Det blir matro. När jag hade slöjd en gång fick vi äta i en matsal, så det är ingenting som är konstigt med det, men jag skulle ändå inte vilja äta i matsal på vår skola, säger Denise.

– Det är bättre att vara här för det är lugnare, i matsalar blir det så mycket prat, säger Elvira.

Men vissa tycker att det vore bättre med en matsal:

– Man får inte sitta bredvid vem man vill och det får man i en matsal, och när man är matvärd får man mindre lunchrast, säger Jonathan.

Anledningen till att det ser ut så här på Norra Vallbyskolan är att det helt enkelt inte är någon skolmatsal byggd på området. Tidigare åt eleverna lunch i idrottshallen, men nu sitter de alltså i klassrummen.

– Det har ju varit en pedagogisk tanke sedan många år tillbaka, och man gjorde så på många skolor, men nu har man gått tillbaka till att ha matsalar, säger Carola Hellmin som är rektor på Norra Vallbyskolan.

Hon ser, liksom många av eleverna, fördelar med att det blir lugnare när eleverna äter i klassrummet och inte i en matsal. Men det finns också nackdelar menar hon, som att utbudet av mat blir begränsat och att klassrumsmiljön inte är optimal att servera mat i.

– Det är möblerat på ett visst sätt för att gynna undervisningen, och kanske är det lite uppstyltat för att vara en trevlig matsituation. Så vi har ju en matsal som vårt önskemål, säger Carola Hellmin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".