Foto: Ulf Palm / TT
Foto: Ulf Palm / TT

Engelbrektsloppet stor bidragsgivare till Norbergs föreningar

"Överskottet går till föreningslivet"
1:39 min

Engelbrektsloppet omsätter ett par miljoner kronor varje år. Stora delen av vinsten får Norbergs föreningsliv ta del av.

Engelbrektsloppet bygger på stor ideell kraft. Under helgens skidlopp i Norberg kommer 250 funktionärer att delta och jobba gratis. Men stora delar av överskottet går sedan tillbaka till de föreningar som bidragit med funktionärer.

– Ju fler som åker, desto fler funktionärer behöver vi, och föreningen som funktionären kommer ifrån får mer pengar, säger Sven Bergman ordförande i föreningen Engelbrektsloppet.

-- Vi betalar ut 100 000 till 150 000 kronor i föreningsbidrag varje år.

Engelbrektsloppets intäkter kommer från sponsorer och anmälningsavgifter. Det kostar 850 kronor att åka det långa sexmilsloppet.

Norbergs kommun bidrar i år inte med några pengar. Åsa Eriksson kommunstyrelsens ordförande i Norberg berättar varför:

– I år har kommunen inte fått någon förfrågan om medel från Engelbrektsloppet. Tidigare år har vi bidragit i mindre omfattning på olika sätt ca 35 000 - 50 000 kronor. Kanske har föreningen nu så bra ekonomi att de klarar sig själva?

– Men utan kostnad lånar vi ut lokaler för bland annat dusch, ombyte och matbespisning.

Engelbrektsloppets utgifter handlar om allt från inköp av blåbärssoppa till att betala en anställd person på kansliet.

– Inköp av nummerlappar gick i år på över 160 000 och att ställa upp 30-35 bajamajor kostar 60 000, så det är inte gratis direkt, säger Sven Bergman.

Men när skulderna är betalda får föreningslivet ta del av vinsten. Funktionärerna kommer från PRO, cykelklubben, orienteringsklubben, Lions m.fl.

Kom ihåg! P4 Västmanland direktsänder från årets Engelbrektslopp på söndag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".