Rektorn på Dingtuna skola, Margareta Vestlund.
1 av 2
Rektorn på Dingtuna skola, Margareta Vestlund. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio
Dingtuna skola.
2 av 2
Dingtuna skola. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio.

Smarta material dämpar skrik och slammer

"Det går att göra mycket mer"
5:07 min

Matsalen är viktig för rektorn på Dingtuna skola i Västerås. Nu planerar hon att bygga om matsalen för att få ner bullret ännu mer.

Lättare stolar med tjockare möbeltassar, bord med ljuddämpande skiva, ljudabsorberande gardiner och skärmar som fångar in buller, det är material som Dingtuna skola väster om Västerås redan lagt pengar på för att få en lugn och skön atmosfär i matsalen. 

Rektorn Margareta Vestlund har satsat på ljudmiljön i flera år.

– Man måste lyssna på barnen, och de påtalade det här så väldigt tydligt när jag kom hit som ny rektor, så jag tänkte att vi måste kunna göra såna här åtgärder.

Dessutom har rektorn planer på att försöka få ner bullernivån ännu mer genom att byta till ett tystare golv i restaurangen och bygga in den ljudliga diskmaskinen i köket.

– Vi jobbar med KRAM på den här skolan, och det betyder kamratskap, respekt, ansvar och mod, och jag tycker att det är respektfullt att lyssna på eleverna och se till att de får en miljö där de kan må bra, säger Margareta Vestlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".