Johan Söderström, vd för ABB Sverige. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Johan Söderström, vd för ABB Sverige. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Ingen vinstökning men fler beställningar för ABB

"Ska vara med och ta plats"
1:34 min

ABB-koncernens vinst blev motsvarande omkring 18 miljarder kronor 2014, det är ungefär lika mycket som 2013.

– När det gäller resultatet har vi ju påverkats av att vi hade en lägre orderstock när vi gick in i 2014 och att vi även har haft utmaningar inom Power systems som vi har redogjort för hela tiden, löpande, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige, och fortsätter:

– Det positiva där det var att vi landade året med positiva siffror för Power systems och att fjärde kvartalet var bättre, så att jag är positivt inställd till det resultat vi levererar, men vi är fortsatt ödmjuka.

ABB-koncernens vinst blev alltså ungefär lika stor 2014 som året innan, samtidigt har det blivit en ökning på 10 procent när det gäller orderingången, som visar efterfrågan på företagets produkter och tjänster.

När det gäller ABB Sverige var det en svacka under 2013 när det gäller just order, men det vände under 2014, med stora projekt inom kraftöverföring och även industriprojekt, ett exempel är en order värd omkring 1,4 miljarder på elektiska system till 36 stycken SJ 2000-tåg.

Antalet anställda i ABB Sverige är ungefär 9000, man minskade med omkring 200 när verksamheten Full Service, som utför underhållstjänster, såldes.

Ser man då till bolagets framtid är Johan Söderström optimistisk, ett av flera exempel han tog upp idag gällde satsningar på kraftöverföring.

– Vi ser ju att världen behöver mer förnyelsebar energi och mindre CO2-utsläpp och vind och sol och annat kräver ju att vi klarar av att ha större upptagningsområde och att överföra kraft mer mellan länder. Vi ser att det är väldigt många sådana projekt planerade, och där är vi ju naturligtvis en världsspelare som ska vara med och ta plats, säger Johan Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".