Vicki Skure Eriksson. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio
Vicki Skure Eriksson (C). Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Politiker i Västerås tar beslut om ny måltidspolicy

"Viktigt att bjuda in eleverna"
4:47 min

Buller och höga ljudnivåer i skolornas matsalar är ett problem. I Västerås tar fullmäktige ikväll beslut om en ny måltidspolicy. I den står att maten ska vara god, men också att miljön ska vara trivsam.

I våra nyheter i veckan har vi berättat om buller och höga ljudnivåer i skolor i länet och landet.

Vicki Skure Eriksson (C) och ordförande i grundskolenämnden i Västerås vill lyfta fram de goda exemplen för att komma tillrätta med bullret.

– Det finns ju skolor i Västerås som har lyckats väldigt bra med att man har förändrat belysning. Det är trevligt upplagt. Det är blommor på bordet och det är mer av en restaurangkänsla. Jag tror att det är man ska jobba och tackla problemet. Jag tror också att personalen ska vara med och äta med eleverna, säger Vicki Skure Eriksson centerpartist och ordförande i grundskolenämnden i Västerås.

Du som politiskt ansvarig, vad kan du göra så att de goda exemplen vinner över de dåliga, har du någon makt där?

– Det behövs en vision för måltidsglädje. Det är det vi ska fatta besluta om ikväll i fullmäktige. Det är ett arbetssätt som ska genomsyra inte bara förskola och skola och äldreomsorgen.

– Men ytterst är det rektors ansvar. Det är ett ansvar som ligger på rektor men det är ändå ett sätt att uppmuntra att jobba med det här ute i skolorna, säger Vicki Skure Eriksson ordförande i grundskolenämnden i Västerås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".