Bild från skogsbranden i somras. Foto: Andreas Irebring / Sveriges Radio
Bild från skogsbranden i somras. Foto: Andreas Irebring / Sveriges Radio

MSB får utvecklingsuppdrag av regeringen

Regeringen har beslutat att ge MSB i uppdrag att föreslå åtgärder som utvecklar samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser.

MSB ska redovisa uppdraget om knappt ett år.

Skogsbranden i Västmanland nämns som en viktig referenspunkt för den fortsatta utvecklingen av både räddningstjänst och krisberedskap.

MSB:s generaldirektör, Helena Lindberg, säger att de börjat dra lärdomar för att förbättra sitt arbete vid liknande händelser.

Preliminärt bedömer hon att det finns ett antal utvecklingsområden som MSB kommer att behöver titta vidare på inom ramen för uppdraget. Det kan exempelvis handla om räddningsledarens roll vid stora olyckor, statens förmåga att stödja respektive ta över kommunal räddningstjänst, länsstyrelsens geografiska områdesansvar, samt hanteringen av organiserade och oorganiserade frivilligresurser, säger Helena Lindberg.

Regeringens särskilda utredare, som har haft till uppdrag att utvärdera skogsbranden, kommer att presentera sina utvärderingsresultat i slutet av februari.

MSB står för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".