Emma fick nytt hjärta - nu åker hon Engelbrektsloppet

2:16 min

För knappt två år sedan gick 28-åriga Emma Dalman igenom en hjärttransplantation. Nu på söndag åker hon det 60 kilometer långa Engelbrektsloppet i Norberg med sitt nya hjärta.

Emma Dalman från Karlstad har alltid varit aktiv och motionerat, men hon märkte att orken inte längre fanns där. Det upptäcktes att orsaken var att hon hade drabbats av hjärtsvikt och att hon var allvarligt sjuk. 

– Min kropp försvann ifrån mig, jag hade ingen kontroll över den. Jag kunde knappt ta tre snabba steg, blev trött bara jag bäddade sängen och att byta om var ett projekt, jag var helt slut efteråt.

Emma behövde ett nytt hjärta. Redan när hon hamnade på väntelistan för ett nytt hjärta bestämde hon sig för att efter transplantationen skulle hon göra En svensk klassiker.

– Jag bestämde helt enkelt att när jag har ett nytt hjärta, och jag får tillbaka min energi och kraft, då vill jag göra den här klassikern. Dels för att visa för mig själv att nu är det min kropp igen, nu kan jag leva det liv jag vill.

– Nu vill jag visa alla de som väntar idag vilket fantastiskt bra liv man kan få efter en transplantation, så att de orkar vänta en dag till och en dag till. Snart kommer förhoppningsvis deras samtal och deras chans till ett nytt liv, säger Emma Dalman.

Första steget mot En svensk klassiker tar hon alltså nu på söndag genom att delta i Engelbrektsloppet.