Jan Smedjegård, smittskyddsläkare. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.
Jan Smedjegård, smittskyddsläkare. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.

Influensavaccin rår inte på årets influensa

"Berör de med nedsatt immunförsvar"
2:29 min

Årets influensavaccin tar inte ordentligt. Nu uppmanas de som tillhör riskgrupperna och som redan vaccinerat sig, att söka hjälp tidigt om man får symptom.

Att personer med redan nedsatt immunförsvar ska vända sig till sjukvården om man har symptom, kommer efter uppgifter om att vaccinet inte tar ordentligt på den vanligaste influensan, säger Jan Smedjegård som är smittskyddsläkare i Västmanland.

I februari varje år bestämmer Folkhälsomyndigheten vilket typ av vaccin som ska framställas och användas till vaccineringen till hösten och vintern det året.

Det gör att när man bestämmer vet man ju inte helt säkert exakt vilken virusstam som kommer att vara dominerande det året.

Nu är det viktigt att de som är mest ömtåliga och som har ett nedsatt immunförsvar tar kontakt med vården tidigt när man får symptom, säger Jan Smedjegård som är smittskyddsläkare i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".