Thomas Johansson reser långt för att söka upp sin biologiska mamma. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio.
Thomas Johansson reser långt för att söka upp sin biologiska mamma. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio.

Reser 1 300 mil för att leta upp mamma - Thomas satsar allt på ett kort

Planen: "Att försöka stå på benen, bara"
2:23 min

För 40 år sedan övergavs Thomas Johansson av sin mamma. Om en dryg månad åker han till Santiago i Chile för att söka upp henne.

Han föddes under svåra omständigheter, det visar adoptionspapprena. Thomas Johanssons biologiska mamma var en 17-årig tjej vars familj vänt henne ryggen. Utan någonstans att ta vägen hamnade hon och hennes barn på gatan. Thomas togs om hand på barnhem, och 1975 kom han till sin adoptivfamilj i Sverige. 

I dag har han två egna barn och har egentligen inte grubblat så mycket över mamman och sitt ursprung. Av en slump fick han möjlighet att forska efter hennes personuppgifter. Nu har han hennes personnummer - och adress. 

– Jag har en god vän som har släkt och familj i Santiago, och de kände någon på skatteverket som kunde hjälpa mig utifrån det lilla jag hade i adoptionspapperen. 

Thomas Johansson säger att han vill se hur mamman ser ut, och få chansen att säga till henne att hon gjorde rätt som lämnade bort honom, ifall hon grubblat under alla dessa år. 

– Jag vill säga att jag inte klandrar henne för nånting. Jag vet ju de faktiska omständigheterna. Försöka få fram att hon inte gjorde fel. Jag har fått en bra uppväxt här. Kanske är det någonting som gnager henne. Det kan inte vara det lättaste att lämna bort ett barn, ändå. 

För att inte riskera hela resan vill han inte förvarna om att han kommer. Han har drömt om att se sitt födelseland Chile sedan han var liten, och skulle modern sagt nej hade han förmodligen inte åkt alls. 

– Min vän i Västerås kommer vara i Chile samtidigt. Jag får väl vänta någon gata bort, och han som behärskar språket får väl gå dit och förklara läget och kolla hur intresset ser ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".