Anja Landgré fäller vägbommen i det ödsliga landskapet där skogen brunnit ner. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 5
Anja Landgré fäller vägbommen i det svartbrända skogslandskapet. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Anja Landgré och Kenneth Risberg. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 5
Anja Landgré och Kenneth Risberg. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Anja Landgré och Kenneth Risberg utanför det stora röda huset med vita knutar. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
4 av 5
Anja Landgré och Kenneth Risberg tror att lövskogen räddade huset undan branden. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Sjön Snyten syns snötäckt mellan träden. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
5 av 5
På andra sidan sjön Snyten skymtar Norberg. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Skogsbranden tog det vackraste rummet

"Som ett krigslandskap"
6:45 min

Kenneth Risberg och Anja Landgré i Stabäck i Västmanland flydde skogsbranden i båt över sjön Snyten. Mirakulöst nog klarade sig huset. Men skogen som var deras vackraste rum är borta.

Det har gått ett halvår sedan den största skogsbranden i modern tid bröt ut i Västmanland. Vi har träffat några av de berörda i byn Stabäck strax utanför Ängelsberg.

Igår var det sexbarnsfamiljen Per Sevelin och Emma Helmersson som berättade om hur livet nu trots allt går vidare.

Idag möter vi deras grannar, skådespelarparet Kenneth Risberg och Anja Landgré. Det har kommit mycket snö och Kenneth hämtar med fyrhjulsdriven bil vid vägbommen.

– Man har ju åkt de här 700-800 metrarna som i en tunnel genom skogen. Nu har vi inte ett träd kvar. Det är litet krigslandskap, säger Kenneth Risberg och guidar förbi ruiner och tomma platser där hus tidigare stått.

Men deras eget stora röda hus med vita knutar står orört av elden vid kanten av sjön Snyten med en vägg av skyddande lövträd framför sig.

– Det blev som en sköld med björkar framför huset. Lövträden innehåller mycket mer vatten och man tror att det var det som stoppade elden, berättar Kenneth.

Huset ligger precis vid kanten av sjön Snyten. När skogsbranden närmade sig med stormsteg så flydde Kennet och Anja i roddbåten. De fick hjälp av en granne som drog dem efter sin motorbåt. Vågorna stod så höga att det inte gick att ro. Anja höll på att falla överbord. Båten fylldes till hälften med vatten. Men efter kanske 40-45 minuter kunde de kliva ur på andra sidan sjön, i Broarna. Och mot alla odds så klarade sig både deras och grannens hus.

Nu går både Kenneth och Anja i terapi. De berättar om en fördjupad insikt om hur skört och föränderligt allt är och med det oron för att något ska hända.

Men de försöker också blicka framåt och när jag frågar hur vardagen förändrats så ljusnar det faktiskt litet, både bildligen och bokstavligen.

– Vi har fått in solen. Tidigare försvann solen i mitten på november och kom tillbaka i februari. Nu har vi sol hela året och det är fantastiskt.

– Men vi hade hellre haft kvar skogen. Det var vårt vackraste rum. säger Kenneth.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".