Rysslands president, Vladimir Putin. Foto: TT
Rysslands president, Vladimir Putin. Foto: TT

Kärnbränsle från Västerås retar Ryssland

"En viktig affär"
1:40 min

Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås har blivit en bricka i spelet i konflikten mellan Ukraina och Ryssland, det skriver tidningen Fokus i sitt senaste nummer. Efter många turer fram och tillbaka har Westinghouse skrivit ett avtal med Ukraina som går ut på att företaget ska leverera bränslestavar till ukrainska kärnkraftverk.

Kärnkraften är viktig i Ukraina och landet har länge varit helt beroende av Ryssland, men nu har Westinghouse i Västerås klivit in på marknaden.

Efter många turer och långa förhandlingar finns nu ett avtal som innebär att Westinghouse ska leverera kärnbränsle till Ukrainska kärnkraftverk till och med år 2020.

– Det här är en värdefull affär och vi gör det här för att ha möjlighet att leverera till en av de viktigaste kärnkraftkunderna i Europa, säger Johan Hallén som är sverigechef på Westinghouse.

Men enligt tidningen Fokus har den nya affärsuppgörelsen retat upp president Putin och den ryska ledningen. Tomas Ries, som är säkerhetspolitisk expert på Försvarshögskolan, säger till tidningen att Putin på alla sätt vill se till att Ukraina är beroende av Ryssland och att Sverige då kan hamna i skottlinjen.

Men Johan Hallén vill inte gärna prata om att affärsuppgörelsen skulle kunna leda till en konflikt mellan Ryssland och Sverige.

– Att vi gör affärer på marknader som tidigare varit monopolmarknader bidrar till ökat internationellt samarbete, säger Johan Hallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".