En person ger sedlar till en annan. / Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ekonom: Risk att unga inte ser pengars värde

"Vanligt med konflikter"
1:00 min

Risken är stor att ungdomar som får för mycket ekonomisk hjälp med gymkort, mobiler och kläder tappar känslan för pengars värde. Det framkommer av en undersökning som tagits fram på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

Det finns en risk att det här i förlängningen kan orsaka framtida problem med ekonomin.

– Vi riskerar att släppa ut ungdomar i samhället utan att de fått lära sig att hantera pengar och budgetera för utgifter. I dag upplever ungefär hälften av föräldrarna att deras barn inte förstår pengars värde och vad saker kostar, säger privatekonomen Arturo Arques på Swedbank.

Hur yttrar sig det här?

– Det är väldigt vanligt med konflikter, och det som blir tydligt av den här undersökningen är att de föräldrar som faktiskt ställer krav och tydligt går igenom med sina ungdomar vad som ska ingå i månadspengen har färre konflikter med sina unga. Men de föräldrar som inte kommer överens med barnen vilka spelregler som gäller har ofta konflikter.

– Problemet för ungdomar när de flyttar hemifrån och får sin egen ekonomi är att få pengarna att räcka. Man är inte van att hålla hårt i plånboken och planera sin ekonomi, och en vanlig orsak i dag till ohälsa är ekonomisk stress.

– Ett tips kan vara att kanske ge ungdomarna mer pengar, men också ett större ansvar för utgifterna, säger privatekonomen Arturo Arques.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".