Katarina Holmström-Engevik. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Katarina Holmström-Engevik hoppas att utbildning ska locka sjuksköterskor att stanna. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Betald utbildning ska locka sjuksköterskor att stanna

"Förlorar kompetens"
1:34 min

Medicinkliniken på sjukhuset i Västerås har under flera år haft svårt att behålla sin personal. Nu erbjuder kliniken sjuksköterskor att vidareutbilda sig och samtidigt få full lön.

Till medicinkliniken kommer patienter som till exempel har problem med hjärtat eller njurarna. Ungefär 260 sjuksköterskor jobbar där och omsättningen på personal är stor. Förra året slutade ungefär 70 sjuksköterskor av olika anledningar.

– Om vi hela tiden förlorar sjuksköterskor så förlorar vi också kompetens på kliniken och det är inget som gynnar våra patienter, säger Katarina Holmström-Engevik, biträdande verksamhetschef på medicinkliniken.

För att försöka locka fler sjuksköterskor att jobba kvar längre erbjuder man nu en betald vidareutbildning. De som söker och antas till specialistutbilningen kommer att jobba halvtid och studera halvtid under två år och samtidigt få full lön.

– Vi har sett att man prövat detta på andra håll i landet och det har fungerat bra, så nu vill vi pröva den här varianten hos oss, säger Katarina Holmström-Engevik.

Kommer det att märkas i lönekuvertet för de sjuksköterskor som väljer att vidareutbilda sig?

– Ja, det ska det göra, säger Katarina Holmström-Engevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".