Arbogaån. Vy från Kapellbron. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
1 av 3
Arbogaån, vy från Kapellbron. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Arbogavy från Järntorget / Foto: Michael Gawell / Sveriges Radio
2 av 3
Arbogavy från Järntorget. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.
Vy vid Arbogaån / Foto: Michael Gawell / Sveriges Radio
3 av 3
Vy vid Arbogaån. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

Bra turism 2014 - nu satsar Arboga på Baltikum

Förra året övernattade 11 procent fler turister i Arboga än 2013, under årets 10 första månader. Och Arboga satsar nu på att locka ännu fler turister, denna gång från Baltikum.

– Första steget är att informera. Det är inte så många som vet om Arboga, de flesta åker till Stockholm. Det säger Salima Voloscuka, turismutvecklare i Arboga och Västmanlands län.

Det är ofta natur och fiske som lockar utländska turister från andra länder till Arboga. Och nu är det dags att satsa på att locka hit baltiska turister.

Om kommunen lyckas, kan man fortsätta på den uppåtgående trenden man såg 2014.

– Ett bra turistår hos oss. Det märker vi på handel och när vi genomför våra arrangemang i Arboga, säger turismutvecklaren Ulf Johansson.

Det var framför allt Herrfallet vid Hjälmaren som gick bra, och bidrog till 11 procent fler övernattningar i Arboga kommun under årets tio första månader. Mest svenskar, men även turister från andra länder, främst Nederländerna och Tyskland.

Salima Voloscuka kommer från Lettland och pratar lettiska och ryska, mycket bra kompetenser när det gäller att skapa kontakter i Baltikum. Hon har i helgen besökt en turistmässa i Riga för att marknadsföra Arboga och Västmanland.

– Balttour är den största mässan i de baltiska länderna. Då kommer resebyråer från Lettland, Litauen och Estland, säger Salima Voloscuka.

– Vi får se om vi kan förhoppningsvis välkomna de första gästerna till sommaren, säger Ulf Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".