Åsa Eriksson - kommunalråd i Norberg / Foto: Michael Gawell / SR
Åsa Eriksson, kommunalråd i Norberg. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio.

Miljonsatsning på förskolan i Norberg

Åsa Eriksson: Trångt i förskolorna
1:06 min

Kommunstyrelsen i Norberg har beslutat att förskolan Blåsippan ska byggas ut med en ny avdelning med plats för ytterligare ett femtontal barn. I samband med det ska barnomsorg på vardagkvällarna erbjudas.

Vi har tidigare rapporterat om att ökad inflyttning och många barn har gjort att behovet av fler förskoleplatser i Norberg blivit akut.

Investeringskostnaderna beräknas i nuläget landa på omkring 3,4 miljoner kronor.

– Det här är mycket efterlängtat och det är första gången på länge vi tar beslut om att bygga nytt i Norberg, och det känns jätteroligt att vi kan satsa och att det är barnen vi satsar på, säger Åsa Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i kommunen.

Det är bråttom att få till fler platser, hur gör ni för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt?

– Dels så har vi vid årsskiftet öppnat ytterligare en förskoleavdelning på en annan förskola som heter Tallen och det gjorde så att vi fick ett 15-tal platser till årsskiftet. Och så har vi föreslagit fullmäktige att bygga ut förskolan Blåsippan med ytterligare en plats och så blir det så att Barn- och utbildningsutskottet måste försöka hitta olika sätt att göra plats för de barn som behöver det.

– Det är trångt i förskolorna och vi kan inte med gott samvete klämma in fler barn så vi behöver helt enkelt fler lokaler, säger hon.

Och Åsa Eriksson flaggar för ett ökat behov i framtiden om inflyttningen till kommunen fortsätter:

– Ja, då kommer vi att behöva bygga ut ännu fler förskolor, men i dagsläget är det med nöd och näppe att vi kommer klara oss med de nu beslutade utbyggnationerna.

I början av mars ska frågan om förskolesatsningen behandlas av kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".