Maria Lilja. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 2
Maria Lilja. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
2 av 2
Sjukhuset i Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Sjuksköterskor får specialistutbildning i kirurgi

"Patienterna blir mer säkra och trygga"
1:53 min

Landstinget och sjukvården satsar allt mer på att vidareutbilda sjuksköterskor. Satsningen på utbildningen görs dels för att höja kompetensen, men också för att sjuksköterskorna ska stanna kvar.

Maria Lilja är en av två sjuksköterskor i Västerås som vidareutbildar sig till specialistsjuksköterska inom kirurgisk sjukvård. Hon och hennes kollega, på kirurgen avdelning 6 på sjukhuset i Västerås, uppskattar möjligheten att vidareutbilda sig.

– Det är på två år på halvfart och vi får utbildningen på 50 procent betald av landstinget. Det är ju en otrolig fördel. Vi har kvar vår lön och går i princip utbildningen på vår arbetstid, säger Maria Lilja till P4 Västmanland.

För sjukvården i Västmanland är det helt nytt att sjuksköterskor får en specialistutbildning inom kirurgi. Efter utbildningen i Uppsala får Maria och hennes kollega också högre lön för att höja kompetensen på kirurgen avdelning 6.

– När det blir mycket ny personal som kommer och går, då fallerar en hel del rutiner. Man glömmer bort rutiner och det kommer nya rön och man behöver ändra rutinerna. Vi kommer nog att jobba ganska mycket med sådant, att hitta evidens för att vi ska göra på ett nytt sätt, säger Maria Lilja.

Då har ni också mandatet att föra in den nya kunskapen i verksamheten?

– Jag förväntar mig väl att det kommer att bli så, att vi kommer att få uppdrag som arbetsgivaren ser behöver förbättras. Dels ta fram ny forskning som säger att det är evidens i det vi vill göra och sedan ta fram någon typ av utbildning för personalen, säger Maria Lilja.

Vidareutbildningen gör att Maria också märker att hon är mer säker i sin roll som sjuksköterska.

– Absolut patienterna blir ju också mycket säkrare och tryggare. De har inte lika mycket frågor, de är mer nöjda. Anhöriga är också en stor del som man har som sjuksköterska och kan man svara på ett bra sätt så är även anhöriga nöjda, säger Maria Lilja.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".