Kirurgavdelningen sjukhuset Västerås. Reporter Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Kirurgavdelningen sjukhuset Västerås. Reporter Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Sjukvård i dag kräver högre kompetens hos personalen

"Stötta och förebygga på ett annat sätt"
1:41 min

Inom sjukvården i Västmanland satsar kliniker på utbildningar för att höja personalens kompetens. På kirurgen i Västerås krävs en högre kompetens och satsningen behövs, säger Elena Einarsson enhetschef.

På kirurgen avdelning 6 på sjukhuset i Västerås utbildas sjuksköterskor till specialistsjuksköterskor inom kirurgi.

Sjuksköterskorna får betalt av arbetsgivaren att läsa på halvtid. Satsningen är nödvändig, säger enhetschefen Elena Einarsson.

– Kravet är så stort att vi måste ha det här nu. Därför har man avsatt att kunna göra det här. Det är ett projekt och vi hoppas att det ska falla väl ut och att fler ska bli intresserade. Jag märker på personalen, de övriga som är här att de tycker att det ska bli roligt och spännade när de här sköterskorna kommer tillbaka sedan, säger Elena Einarsson till P4 Västmanland.

Just nu är det två sjuksköterskor på kirurgen avdelning 6 som på halvtid läser en specialistutbildning i Uppsala, samtidigt som de arbetar på kirurgen.

Fler har visat intresse för utbildningen säger Elena Einarsson. De som går utbildningen har även förbundit sig att jobba kvar i två år och syftet är att utveckla sjukvården.

– Det handlar mycket om kvalitetsarbete. Att utveckla vården och att vi jobbar med evidensbaserad vård.

Varför har ni inte haft sådana här tjänster tidigare?

– Inom kirurgi har det inte funnits riktigt på det här sättet tidigare. Det är nytt.

Varför det?

– Det är väl en tidsaspekt tror jag. Förut låg många patienter som var dåliga på IVA. De här patienterna finns på kirurgavdelningarna idag. Då krävs en annan typ av kompetens på vårdavdelningarna. Det är svårt att vara nyutbildad och vara på den här avdelningen från början för att det är så dåliga patienter.

– Har man då specialistsjuksköterskor som har högre kompetens då kan man stötta och förebygga på ett helt annat sätt. Stötta de nya sjuksköterskorna och förebygga komplikationer och se helheten om man har högre utbildning, säger Elena Einarsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".