Händer som skriver. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.

Betyg i fjärde klass sågas av lärarfack

"Vi tror inte på det här"
1:12 min

En stor lättnad över att det blir frivilligt för skolor att införa betyg från årskurs fyra. Det var reaktionen bland personal på en skola i Västerås, berättar Emmy Wetterblad på lärarförbundet i Västerås.

Igår kom ju beskedet om att betyg ska införas redan från årskurs 4 på försök på ett antal skolor i landet, efter att regeringen och alliansen har kommit överens i frågan.

Med start 2017 börjar man med det här på prov och det ska sedan utvärderas efter tre år. Skolor kommer själv att få ansöka om att få vara med.

Emmy Wetterblad på Lärarförbundet Västerås berättar om reaktionerna hon mötte hos lärare och rektor på en skola i Västerås när beskedet kom igår:

– De reagerade först och främst så att det var väldigt skönt att det inte var obligatoriskt och sedan var den spontana reaktionen: men vilken skola vill verkligen gå in i det här?

– Lärare idag tror inte på att betyg i årskurs fyra ska höja kunskaperna överhuvudtaget eller att det ska ge någonting utan det är ytterligare bara en pålaga för eleverna och även för lärarna. Vi tror inte på det här.

Tror du att det från något håll inom skolvärlden finns någon som ser något positivt med det här?

– Inte de lärare eller rektorer som jag har mött under de senaste månaderna, det har jag inte.

Kommer någon skola från Västerås anmäla sig tror du?

– Jag tror inte det, inte någon av de kommunala skolorna, det kan jag inte tänka mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".