Tåg. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

SJ höjde priser utan att informera

"Vi har inte höjt våra priser på många år"
1:33 min

SJ höjer priset på enkelbiljetter på kortare sträckor. På exempelvis sträckan Köping - Västerås höjs priset från 41 till 54 kronor per resa, och tioresors-kort höjs från 300 till 420 kronor.

Vi har inte höjt våra priser på väldigt lång tid och kostnader går upp, som administration och fordonsunderhåll och därför höjer vi våra lägsta priser, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Men när det gäller exempelvis tio-kort då mellan Västerås och Köping höjs det från 300 till 420 kronor, en höjning med 40 procent, hur motiverar ni det?

– Vi har inte höjt våra priser på många år och det är framförallt på de väligt korta distanserna som vi justerar det här och vi upplever att vi har ett bra mycket lägre pris än vad till exempel Västmanlands Lokaltrafik har.

Pendlarföreningen har informerats de prissänkningar SJ gör på pendlarkort, exempelvis mellan Västerås och Stockholm, men någon information om prishöjningarna på de kortare stäckorna har däremot inte gått ut till resenärerna.

– Nej, vi har inte gått ut och informerat om att vi höjer de allra lägsta priserna, det har vi inte gjort.

Varför inte?

– Vi har valt att ha dialogen först och främst med de som reser allra mest med oss och där har har vi en dialog som är nästan på veckobasis faktiskt, säger Jan Kyrk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".