Ormkärrskolan i Västerås / Foto: Eva Kleppe SR
Ormkärrskolan, en av de kommunala skolorna i Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Västerås tackar nej till betyg i fyran

"Vi vet att man inte är positiv till det här"
2:13 min

Ingen av de kommunala skolorna i Västerås kommer att testa betyg i årskurs 4. Det meddelar de fyra styrande partierna i Västerås, alltså Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

– Det är inte så jättemånga som är positiva till det här, säger Vicki Skure Eriksson (C), ordförande i Grundskolenämnden i Västerås.

I ett gemensamt pressmeddelande skriver partierna bland annat att skolan i Västerås behöver arbetsro efter flera år av reformer på nationell nivå, att barn inte ska stressas av ytterligare prestationsmätningar.

– Försöksverksamheter tycker jag är jättebra. Innan man genomför en stor reform är det ju bra att man gör en försöksverksamhet. Då kan man göra det i en mindre skala men vill redan nu tidigt gå ut och säga att i Västerås kommunala skolor kommer vi inte gå ut för Västerås kommunala skolor kommer vi inte ansöka om någon försöksverksamhet, säger Vicki Skure Eriksson (C).

Det var i går beskedet kom från regeringen och alliansen om att betyg ska införas på försök i årskurs 4, i skolor som ansöker om att få vara med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".