Olle Thorell. Foto: Andreas Ireteg/Sveriges Radio.
Olle Thorell. Foto: Andreas Ireteg/Sveriges Radio.

S-riksdagsman öppen för tvångslagstiftning

"Huvudsaken är att det är ett värdigt boende"
1:31 min

Olle Thorell, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västmanland, kan tänka sig en lagändring som gör att asylsökande kan anvisas till en viss boendeort och inte kunna välja själva.

Staten ska kunna tvångsplacera asylsökande, och kommunerna ska tvingas att ta emot dem. Den linjen driver Socialdemokraterna i de förhandlingar om migration och integration som pågår i regeringen, enligt uppgifter till Ekot.

Men Miljöpartiet vill inte ändra i lagen om eget boende, utan tycker de asylsökande ska kunna få bosätta sig där de vill.

– Jag inväntar vad regeringen ska komma fram till men vår hållning som jag står helt bakom är att vi måste se till att alla landets 290 kommuner är med och delar på det ansvar det är att ha ett fungerande asysystem, säger Olle Thorell, socialdemokratisk riksdagsledamot från länet, och fortsätter:

– Man ska inte kunna ställa sig utanför det hur som helst. Men det är inte givet att tvångslagstiftning är den enda lösningen på det.

Men rent principiellt, om man flyr från ett annat land till Sverige, borde man ha rätt att få bosätta sig var man vill på samma sätt som du och jag får eller ska man få en anvisad plats?

– När man väl har fått permanent uppehållstillstånd så har man ju rätt att bosätta sig var man vill och så kommer det att fortsätta att vara. Det här handlar om den tid man är asylsökande.

Vad tycker du där?

– Jag tycker att det är rimligt att man kan anvisa människor en boendeort under den tid man är asylsökande, det tycker inte jag är orimligt.

– Huvudsaken är att det är ett värdigt boende, att det är ett schysst mottagande, att man får möjlighet att lära sig svenska under tiden man väntar, att ens barn får gå i en skola där det finns plats för dem och där de kan få en schysst undervisning. Det är mycket viktigare än att man absolut får bestämma precis exakt var man ska bo, säger Olle Thorell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".