Elever på plåtslagarutbildningen Hahrska gymnasiet
1 av 3
En ljus arbetsmarknad väntar eleverna på plåtslagarutbildningen. Foto: Erika Mårtensson/SR
Johan Bergelin, elev på Hahrska gymnasiet
2 av 3
Johan Bergelin går sista året på Hahrska gymnasiet. Foto: Erika Mårtensson/SR
Josefin Lennartsson
3 av 3
Josefin Lennartsson är yrkesambassadör och berättar om sitt yrke. Foto: Erika Mårtensson/SR

Plåtslagaryrket lockar få unga trots brist

"Började jobba helgen efter studenten"
1:48 min

Arbetslösheten är hög bland de unga i Västmanland, men det finns branscher där man lätt får jobb direkt efter gymnasiet. Plåtslagarbranschen är en sådan. Trots det är det få ungdomar som söker sig dit.

För den som väljer att utbilda sig till plåtslagare väntar en ljus arbetsmarknad. Enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen kommer det att vara mycket liten konkurrens om jobben de närmsta tio åren inom plåtslagarbranschen.

På Hahrska gymnasiet i Västerås finns inriktningen plåtslageri på bygg- och anläggningsprogrammet.

– Man får tänka mycket och hitta på egna lösningar, det tycker jag är kul, säger Johan Bergelin som går sista året på utbildningen.

Det är lätt att få jobb för de som går ut skolan. Många får löfte om fortsatt arbete redan under praktiken. Josefin Lennartsson slutade skolan i våras och då började hon jobba på den firma där hon gjort sin praktik.

– Jag började jobba helgen efter studenten, säger Josefin Lennartsson.

Bristen på plåtslagare hänger ihop med ett lågt intresse bland unga. På Hahrska gymnasiet i Västerås har man inte kunnat fylla sina tolv platser de senaste åren.

För att locka fler unga till yrket har branschen utsett ett antal yrkesambassadörer. Josefin Lennartsson är en av ambassadörerna och hon träffar elever som står inför att göra ett val för att berätta om sitt yrke.

– Jag tror att det är många som inte känner till det här yrket och vet vad den här yrkesgruppen gör, vilket jag tror påverkar hur många som söker, säger Josefin Lennartsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".