Tiggare ligger insvept i en filt vid en vägg. Foto: Hasse Holmberg/TT
Förhoppningen är en bättre tillvaro. Personen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Hasse Holmberg/TT

Hemlösa i Västerås har flyttat in

"Rädda om sin lägenhet"
1:31 min

Satsningen på bostäder åt hemlösa i Västerås är nu igång. De fyra första har flyttat in i varsin lägenhet.

Programmet kallas "Bostad Först" och går ut på att hemlösa ska få en lägenhet utan krav på att de först ska sluta med droger. Fyra personer har flyttat in än så länge och hittills fungerar det bra.

– När man fått den här chansen är man väldigt rädd om sin lägenhet, de sköter den och tar hand om den, säger David Larsson som är projektledare för "Bostad Först".

Satsningen har varit på gång i Västerås i flera år, men det har tagit lång tid att få tag på lägenheter. Kommunen bestämde sig till slut för att köpa tio lägenheter i vanliga bostadsrättsföreningar. Hittills har man inte lyckats köpa riktigt så många, men av de fyra som nu flyttat in bor två i hyresrätt och två i bostadsrätt.

– Vi har tyvärr inga tomma lägenheter som står och väntar men det är på gång, säger David Larsson.

Tanken med "Bostad Först" är att en hemlös person ska få ett eget boende och lyckas sköta det. Förhoppningen är att man så småningom ska kunna bli fri från drogmissbruk, men det är inget krav. Däremot ställer kommunen krav på att den som flyttar in verkligen vill förändra sitt liv och att man betalar sina räkningar och inte stör grannarna.

– Det tar ett tag att landa i sin lägenhet och inse att man har tak över huvudet, men sen kan man gå vidare framåt, säger David Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".