Flygplatschefen Mikael Nilsson pekar mot den nya ankomsthallen på Hälla. Foto Terje Lund SR Västmanland
Flygplatschefen Mikael Nilsson. Arkivfoto: Terje Lund/Sveriges Radio.

Flygplatschefen om olyckan: Något gick fel direkt efter start

"Efter start ser tornet att det tappar höjd"
1:48 min

Det märktes ingenting ovanligt vid starten, det måste ha blivit något problem direkt efter starten, berättar flygplatschefen Mikael Nilsson om flygolyckan på Björnön.

– 12.02 startade flygplanet och det skulle till Tjeckien och efter start ser tornet att det tappar höjd och sedan viker det av, fäller ut landningsstället och så försvinner det ur synfältet för tornpersonalen, och då drar man larm.

Var det någonting ovanligt med startögonblicket?

– Inte enligt de uppgifter som jag har fått utan det var precis strax efter start som det ska ha blivit något problem.

Själva räddningsinsatsen, hur snabbt var den på plats?

– Det har jag inte riktigt kontroll på men vår räddningstjänst fick ju larmet också så de satte igång, vi har ju ansvaret bara för flygplatsområdet, så är det utanför så är det kommunala räddningstjänsten, det är ganska strikt uppdelat.

– Men de satte igång vår pejultrusning och såg direkt att det pekade utåt Björnön så då åkte man med ett eget räddningsfordon ner mot Björnöbron och våra tunga bilar kan inte gå över den bron så att man fick stanna innan men man såg tydligen haveriplatsen och meddelade den kommunala räddningstjänsten var det var någonstans.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".