Stefan Brandberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Stefan Brandberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Västerås vill bli bättre på elitidrott

"Hur mycket elitidrotten i Västerås syns i media"
2:26 min

Framtidens elitidrott var i fokus under en konferens i Västerås idag. Tillsammans med föreningsliv, näringsliv och idrottsprofiler i staden vill Västerås stad utveckla förutsättningarna för elitidrotten.

Fler lag i de högsta serierna, både på herr och damsidan är några av målen, och att bli en av de fem bästa kommunerna i landet, det säger Stefan Brandberg idrottsstrateg på Västerås stad:

– Jag tycker att det finns en stolthet i en stad, även om man har viktig kulturverksamhet och annat så är det viktigt att staden har spetsverksamhet. Det lockar till boende. Vi hörs och syns medialt. Det känns bra att bo i staden Västerås och idrotten kan bidra till det, säger Stefan Brandberg.

Den här dagen då, nu är det företrädare här från föreningslivet, näringslivet och Västerås stad?

– Ja och så är det olika föreläsare som från Örebro som kommer att berätta om hur Örebro jobbar med elitidrott. Vi har också ett företag som har gjort en analys av hur mycket elitidrotten syns i media i Sverige och den ska presenteras för första gången idag, säger Stefan Brandberg.

Västerås ska ha fler elitidrottare och lag i de allra högsta serierna det är målet med konferensen idag, säger Stefan Brandberg och politikerna har ju också avsatt minst 2 miljoner om året, de kommande åren för att utveckla framtidens elitidrott.

Maria Murelius Rylander som jobbar på Widénska gymnasiet i Västerås, med flera av de stora idrotterna på schemat vill också vara med och lyfta idrotten.

– Jag tänker att man säkert skulle kunna få en större bredd om man kunde få de lite mindre idrotterna att få ta plats.

Vad har du för förväntningar på den här dagen?

– Jo lite möten med de olika föreningarna och att kanske sätta oss lite mer på kartan som idrottskola, säger Maria Murelius Rylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".