Det störtade planet. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
Det störtade planet. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Haverikommissionen har tagit hand om flygplanet

"Vi jobbar förutsättningslöst till en början"
2:55 min

Under gårdagkvällen och natten har haverikommissionen arbetat vid det störtade flygplanet på Björnö i Västerås. Nu påbörjas ett utredningsarbete som kan ta flera månader.

Det var strax efter klockan tolv i går ett enmotorigt flygplan störtade alldeles efter starten från Västerås flygplats. Samtliga tre ombord klarade sig med lindriga skador.

Stefan Carneros, som arbetar på Statens haverikommission, berättar att en så kallad olycksplatsundersökning genomförts på platsen:

– Det är en del i en större faktainsamling som görs i samband med en haveriutredning. Vi dokumenterade platsen, tittade på hur flygplanet slagit ned, hur delarna ligger och spår. Vi har även intervjuat vittnen och besättningen, säger han.

Går det att dra några slutsatser så här tidigt?

– Nej, vi är nog lite försiktiga med att göra det, vi jobbar helt förutsättningslöst till en början och sedan mer och mer med uteslutningsmetoden tills man kan ringa in vad som kan vara orsaken.

Vad i flygplanet kommer ni att särskilt titta på?

– Så mycket som möjligt innan vi vet vad vi ska fokusera på, det kan vara allt från hur motorreglagen står, hur motorn ser ut och roder. I princip alltining.

– Vi har omhändertagit flygplanet och bärgat det för vidare teknisk undersökning.

När tror du att ni kan ha ett svar på vad som hände?

– Vi försöker och har en ambition att alltid vara klar inom nio månader, säger Stefan Carneros på Statens haverikommission.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".