Del av motorn i flygplanet / Foto: Fredrik Sandberg / TT
1 av 2
Del av motorn i flygplanet / Foto: Fredrik Sandberg / TT
Flygplanskroppen på Björnön. / Foto: Fredrik Sandberg / TT
2 av 2
Flygplanskroppen på Björnön. / Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kontaminerad jord fraktas bort från Björnö

"Över 100 kubik jordmassor ska bort"
1:25 min

Redan i går kväll påbörjades arbetet med att sanera platsen där det enmotoriga flygplanet störtade vid lunchtid i går. Jordmassor fraktas bort med lastbilar, ett arbete som pågår också under lördagen.

– Maskinellt så transporteras jordmassorna, där det kan ha hamnat flygfotogen, bort. Det grävs bort och transporteras till Vafab:s anläggning där det ska förvaras, sedan ska det gå till destruktion, säger räddningsledaren Thomas Reichert till P4 Västmanland.

Han berättar att flygplanet hade 500 liter bränsle, och det mesta har runnit ut. De har lyckats ta reda på några få liter som inte hamnat i marken.

Hur stora jordmängder måste bort?

– Vi har hunnit cirka 50 procent nu, och det rör sig om 50-60 kubik, den totala mänden rör sig om strax över 100 kubik.

Mätt i antal lastbilar rör det sig om cirka sex till sju fulla flak.

– Räddningstjänsten avslutar sin insats under morgondagen eller på måndag, därefter fortsätter arbetet med markägare, försäkringsbolag och kommunens representanter. Det här är ju ett naturskyddsområde och ska återställas fullt ut så att det inte finns några spår kvar av den här händelsen, säger räddningsledaren Thomas Reichert. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".