Entrén till Elite stadshotellet i Västerås
När Elite stadshotell i Västerås fick veta att Mikael och Johan var ett par avbokade hotellet deras spaweekend. Foto: Alexander Letic / Sveriges Radio.

Gaypar fick inte boka på Västerås stadshotell

Mikael: Hotellet avbokade när de fick veta att vi var två bögar
2:24 min

När paret Mikael och Johan ville boka en spaweekend på Elite Stadshotell i Västerås fick de nej på grund av renovering - men heterosexuella "Evelina" och hennes pojkvän var välkomna.

– När de fick veta att det var två bögar hörde de av sig via telefon och berättade att vi var tvungna att avboka eftersom spat renoverades. Det var så uppebart att det var efter hotellet fick veta att det var ett homosexuellt par som skulle komma, säger Mikael. 

Det var först i slutet av bokningen som det framgick att det var ett homosexuellt par som skulle komma.

Mikael blev misstänksam och försökte boka en gång till redan dagen därpå.

Denna gång låtsades han vara heterosexuella Evelina, och då gick det bra.

– När vi försökte boka som bögpar gick det inte att göra en bokning, men för ett heterosexuellt par gick samma datum utan problem, säger Mikael som kommer göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Mikael försökte boka åt sig och sin pojkvän en sista gång, men fick återigen svaret att det inte gick på grund av renovering.

Under tiden som Mikael och hans pojkvän blivit nekade, har den påhittade Evelina fått tre påminnelser om att slutföra sin bokning. En av dem personligt skriven av samma receptionist som nekat Mikael och Johan.

Cem Gürler, hotelldirektör för Elite Stadshotell i Västerås, menar att det inte rör sig om diskriminering: 

– Det rör sig om överbelastade medarbetare som har många järn i elden. Om vi ska bli anklagade för någonting så är det dålig service.

Det homosexuella paret får inte komma eftersom renoveringen har börjat, men samma person säger ja till Evelina. Hur tänker du kring det?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka om det. Jag vidhåller att det inte är diskriminering. Det finns inte i vår värld.

Cem Gürler säger att han har viss förståelse för att man kan tro att det rör sig om diskriminering, men tillägger att Elite Stadshotell i Västerås till och med hållit en gayvigsel i spaavdelningen.


Följ hela händelseförloppet

 

Här är kraven för att det ska kunna röra sig om diskriminering


Du måste ha blivit nekad en vara eller en tjänst.

Du måste ha en koppling till minst en av diskrimineringsgrunderna (kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder).

Det måste finnas en jämförbar situation eller person. I det här fallet skulle man till exempel jämföra Mikaels situation med den påhittade "Evelina", som faktiskt var välkommen till hotellet.

Uppfyller situationen de här tre kraven, flyttas bevisbördan till de som anklagas. Med andra ord måste de som anklagas för diskriminering, kunna bevisa att de iinte är skyldiga till diskriminering och kunna redogöra varför de agerat som de har gjort.

Källa: Sonya Aho, DO.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".