Emma Brusling. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Emma Brusling. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Svårt få plats på vuxenutbildning till undersköterska

"Älskar att jobba inom vården men kan inte läsa till undersköterska"
1:18 min

Det kommer att finnas gott om jobb för undersköterskor i framtiden, men för de som redan har gått gymnasiet kan det vara svårt att komma in på den kommunala vuxenutbildningen. De som saknar utbildning går före.

För att få en fast tjänst som undersköterska krävs utbildning i vård och omsorg, men det kan vara väldigt svårt för dem som redan har en genomförd gymnasieutbildning att komma in på den kommunala vuxenutbildningen.

De som redan har en utbildning står längst bak i kön, säger Emma Brusling samordnare för Vård och omsorgs college i Västmanland på VKL, Västmanlands kommuner och landsting.

– Politiska beslut har ju sagt att är du längst ifrån arbetsmarknaden så har du första tjing på platserna och de platserna fylls ju ofta upp. Där finns då problemet med människor som valt en annan inriktning när de var yngre och har en gymnasieutbildning idag, säger Emma Brusling

– De kommer inte in på en riktig utbildning, de hoppar runt på timvikariat. De älskar att jobba inom vården, men de kan inte läsa till undersköterska och kan alltså inte få en fast anställning.

– De andra som inte har en färdig gymnasieutbildning de går före. Så de kommer inte in de är längst bak i kön, säger Emma Brusling till P4 Västmanland.

De regler som finns för behörighet och urval, det vill säga vilka som har förtur till en utbildningsplats, det styrs av Skollagen från 2010.

Är det många sökande till en viss utbildning inom den kommunala vuxenutbildningen och platserna inte räcker till så är det alltså de med kort utbildning som ska prioriteras.

I dagsläget finns inga politiska signaler om att ändra det som styr urvalet till en vuxenutbildning. Men Emma Brusling på Västmanlands kommuner och landsting, är en av flera som vill se en förändring.

– Jag personligen försöker lyfta frågan. Där jag kan komma in på möten med politiker och sådant. Men det är en jätteviktig fråga och den är lyft både från vårt håll här och nationellt, säger Emma Brusling.

På Utbildningsdepartementet säger Sofie Rud, pressekreteraren till ansvarig minister, att frågan är viktig. Men problemet är att regeringens höstbudget föll.

Tills dess att en ny budget har röstats igenom i riksdagen så är det alliansens budgetförslag som gäller.

I regeringens tidigare budgetförslag fanns annars en utökning av antalet platser på vuxenutbildningen och en satsning på ett nytt kunskapslyft.

I regeringens vårdbudget kan eventuella satsningar på fler utbildningsplatser finnas med. Det finns dock inga signaler idag om att ändra urvalet till vuxenutbildningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".