Gunilla Persson. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Gunilla Persson var tidigare vice ordförande i NVK. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Skrev på konsultavtal utan att känna till heltidsjobbet

"Fanns inte i tanken att han hade heltid"
1:45 min

När Gunilla Persson (S), tidigare vice ordförande i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, godkände konsultavtal med förbundschefen så visste hon inte att han samtidigt  jobbade heltid.

Förbundschefen Harold Nilsson i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, har haft heltidsanställning och samtidigt utfört konsultuppdrag åt sin arbetsgivare.

NVK:s tidigare ordförande Shiro Biranvand (V) från Fagersta, och tidigare vice ordförande Gunilla Persson (S) från Norberg, är de som undertecknat ramavtalen om konsulttjänster. Shiro Biranvand försvarar upplägget men Gunilla Persson säger att hon inte kände inte till att förbundschefen jobbade heltid när hon skrev på avtalet.

– Jag fick avtalet framför mig på bordet och försökte läsa igenom vad det stod. Jag visste ju att vi hade ett avtal med Harold Nilsson som jag antog behövde förlängas, för att det skulle gälla. Men att han fortfarande hade sin heltid kvar fanns inte i tanken då, säger Gunilla Persson (S).

Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, är ett samarbete mellan kommunerna Fagersta och Norberg. När förbundschefen Harold Nilsson för några år sedan löste ut ett tidigare tecknat pensionsavtal, tyckte inte NVK att man klarade sig utan honom. Det blev en anställning på halvtid och ramavtal om konsulttjänster.

Konsultavtalen löpte på först 1 år, sedan på 9 månader och 6 månader. Förbundschefen jobbade alltså till en början halvtid, men sedan blev det 75 procent och nu har han jobbat heltid i snart två år, sedan 1 maj 2013.

Trots det tecknades i höstas ett 21 månader långt ramavtal om konsulttjänster, samtidigt som Harold Nilsson var tillsvidareanställd som förbundschef på heltid. Men det visste alltså inte socialdemokraten Gunilla Persson när hon som dåvarande vice ordförande i NVK skrev på avtalet. För då hade hon resonerat annorlunda, säger hon.

– Jamen, vi kan ju inte ha både en heltidsanställning och ett konsultavtal. Det låter litet konstigt i mina öron, säger Gunilla Persson (S) från Norberg, tidigare vice ordförande i NVK.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".