Katja Wennerfors, museipedagog vid polismuseet i Stockholm. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Katja Wennerfors, museipedagog vid polismuseet i Stockholm. Foto: Sveriges Radio
Katja Wennerfors, museipedagog vid polismuseet i Stockholm. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Katja Wennerfors, museipedagog vid polismuseet i Stockholm. Foto: Sveriges Radio

Salaligan - penningbegär och ockultism mitt i småstadsidyllen

"Jag är väldigt glad jag inte levde då"
5:27 min

Tidningarna döpte dem till Salaligan, själva kallade de sig Den Magiska Cirkeln. Det var ett av 1900-talets mest uppmärksammade brottsfall. Idag visade polismuseumet upp faktiska grejer från ligans framfart. 

Under sex års tid, 1930-36, satte Sigvard Thurneman och hans ligamedlemmar i den Den magiska Cirkeln, DMC, sala-trakten i skräck. 

Västmanlands läns museum har under vårens tisdagsluncher temat Brott och straff. Då sker en djupdykning i ett ämne som rymmer allt från videokonstverk till anhörigas berättelser, Dahlmans yxa, Salaligans galoscher och två skjutna matadorer. Idag var det Katja Wennerfors från polismuseet i Stockholms tur att berätta mer om denna liga som i folkmun kom att kallas Salaligan. 

– Det mest fascinerande med Salaligan är väl nästan att de fick hålla på i sex års tid innan polisen fick vetskapen om vilka dom var och hela den här rånmördarligan kunde tillfångatas, säger Katja Wennerfors. 

Vad är det du har med dig från polismuseet och visar upp? 

– Dels är det den stora kulan som nästan är centralnavet. I den  eldade Thuneman bollmört, tror man i alla fall för det var det man hittade vid husrannsakan, han hade också nån sorts ljus i den och runt den höll han seanser. Men sen har jag också med mig en fantastisk liten tidskrift, som Thuneman hade med sig, där man kan få handgripliga metoder i hur man ska försätta människor i hypnos. Det sägs att Thunemann lyckades vid några gånger men han var ganska dålig i det här. Och sen har jag även med mig ljuddämpare som användes vid så kallade Kölforsmordet. Avslutningsvis har jag också med mig en hemmagjord bomb som var tänkt att användas vid det sista mordet. 

1936 greps Thurneman och Thurneman förklarades mentalsjuk och dömdes till vård på Säters sjukhus. Han avled 1979 och hade då varit fri i tio års tid. De andra medlemmarna i DMC dömdes till livstids straffarbete (reds.anmärkning). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".