Stig Henriksson (V). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Stig Henriksson (V). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Vänsterpartiets Stig Henriksson försvarar konsultavtal med förbundschef

Stig Henriksson: Följer de regler som gäller
4:44 min

Fagersta kommun har köpt egna konsulttjänster av förbundschefen i Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund. Det handlar om tjänster för nästan 700 000 kronor.

Som vi berättat har Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, köpt konsulttjänster av sin egen förbundschef Harold Nilsson.

Men därutöver har även Fagersta kommun tecknat egna konsultavtal med förbundschefen, och köpt tjänster av honom.

Det var Vänsterpartiets Stig Henriksson, som då var kommunstyrelsens ordförande i Fagersta, som undertecknade avtalen.

– Utöver det arbete som åligger en förbundschef i ett kommunalteknikförbund, har ju Harold Nilsson gjort stora insatser vad gäller planfrågor, miljöfrågor, näringslivsfrågor på direkta uppdrag från Fagersta kommun, arbetsutskott, kommunstyrelse eller undertecknad kommunstyrelseordförande. Och det är ganska naturligt att det går vid sidan om, säger Stig Henriksson (V).

Men det syns ju inte på fakturaunderlaget vad det är för uppgifter han har gjort?

– Nej, men vi är ju väl medvetna om det. Det finns ingen tjänsteman, som jag haft under mina år, som arbetat så mycket med så hög precision och så snabbt. Jag tror att det är många kommunmedborgare har sett det där hörnrummet på plan 5 lysa både kvällar och helger, säger Stig Henriksson.

Beslutet om att teckna konsultavtal för enbart Fagersta kommuns del, togs i kommunstyrelsens arbetsskott där Vänsterpartiet hade 4 ledamöter, Socialdemokraterna och Moderaterna 1 vardera.

Sedan har Vänsterpartiets Stig Henriksson, i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, undertecknat själva ramavtalen.

Såväl ramavtalen med Fagersta kommun som avtalen med NVK, har varje gång legat på runt 280 000 kronor per år. Summan har därmed inte varit så hög att offentlig upphandling krävts. Stig Henriksson tycker det varit bra.

– Det är ju väl att vi slapp den omständliga proceduren. Det är väl inget konstigt med det. Vi följer de lagar och regler som gäller.

Men har det varit en strategi att utesluta andra möjliga konsulter?

– Nej, det vill jag inte påstå utan vi har försökt lösa det här på ett praktiskt sätt helt enkelt, utifrån de behov som funnits, säger Stig Henriksson (V) tidigare kommunstyrelseordförande i Fagersta, nu riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Västmanland.

Den nya socialdemokratiska kommunledningen i Fagersta har beställt en oberoende granskning av hur Fagersta kommun och NVK skött olika avtal och anställningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".