Tåg i snöoväder. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Tåg i snöoväder. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Tågsträckan Sala-Tillberga rustas upp med lån från landstinget

Tommy Levinsson: "Vi tycker det här är viktigt"
3:56 min

Landstinget lånar ut 100 miljoner kronor till Trafikverket för att rusta upp järnvägssträckan mellan Ransta och Tillberga. Det beslutade landstingsfullmäktige idag. Tommy Levinsson (S) är nöjd idag.

Skälet till att Landstinget Västmanland nu förskotterar 100 miljoner kronor är att Trafikverket Öst inte fick de 100 miljoner som behövdes för underhåll, de pengarna skulle användas på andra projekt.

Landstingsrådet Tommy Levinsson säger till P4 Västmanland att det är ett undantag från reglerna att ge ett lån.

– Vi har tagit beslut om att förskottera, det är inget lån, Trafikverket ska betala tillbaka. Vi har gett Trafikverket ytterligare ett verktyg att ta bort tågstoppet i Ransta från och med september, säger Tommy Levinsson.

Karin Thorborg, Vänsterpartiet, säger att landstingets beslut gynnar befolkningen i Ransta och längs hela sträckan.

Att låna ut pengar gör det möjligt att påbörja underhållet av järnvägssträckan redan i sommar sade Karin Thorborg under debatten i fullmäktige idag. Det skulle annars kunna dröja flera år innan det var klart och det skulle drabba boende längs sträckan med uteblivet tågstopp i Ransta.

Moderaten Tomas Högström var emot beslutet och reserverade sig.

C, FP och KD ville ha in en protokollsanteckning, men var i sak inte emot förslaget, eftersom man såg beslutet som nödvändigt.

De 100 miljoner är något som Trafikverket ska betala tillbaka till landstinget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".