Från Fagersta kommuns hemsida.
Från Fagersta kommuns hemsida.

Nya kommunledningen vill ha granskning av konsultavtal

Fagersta kommun har beställt en oberoende granskning av olika avtal och fakturor inom Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, där kommunerna Fagersta och Norberg ingår.

P4 Västmanland har rapporterat om att förbundet köpt konsulttjänster av sin egen chef Harold Nilsson, trots att han haft en heltidsanställning.

Under två månader i slutet av förra året fakturerade Harold Nilsson sin arbetsgivare NVK på 300 000 kronor i konsultarvode samtidigt som han hade en heltidslön på 90 000 kronor i månaden och 70 000 kronor i månaden i pension.

I december uppmärksammades det här av kommunens revisorer och den nya socialdemokratiska kommunledningen beställde en granskning av en fristående revisionsbyrå. Granskningen pågår och väntas bli klar om ett par veckor.

Men det är inte bara NVK, Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, som köpt konsulttjänster av förbundschefen Harold Nilsson. Det har även Fagersta kommun gjort.

Fagersta kommun hade under ett par års tid egna konsultavtal med Harold Nilsson. Den som undertecknade avtalen var vänsterpartisten Stig Henriksson, som då var kommunstyrelsens ordförande i Fagersta.

Alla konsultavtal med Fagersta kommun och med NVK har varit på omkring 280 000 kronor per år, vilket inneburit att någon offentlig upphandling aldrig blivit nödvändig. En bra lösning, säger Stig Henriksson (V) till P4 Västmanland, och försvarar såväl avtal som fakturor där inga uppdrag finns preciserade.

Men den nya socialdemokratiska kommunledningen i Fagersta, som tog över efter flera år av vänsterpartistisk majoritet, verkar inte vara lika övertygad. En oberoende granskning har alltså inletts. I avvaktan på resultatet är det stopp för vidare konsultfakturor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".