En av de nya busskurerna i Västerås / Foto: Mattias Rensmo SR
1 av 2
En busskurerna i Västerås. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
Smart koll
2 av 2
Utvärderingen presenteras av Thomas Wulcan. Foto: Sofie Tejre/Sveriges radio

Busslinjerna i Västerås förändras i höst

"Det handlar om att förstärka trafiken"
1:41 min

Nu har "Smartkoll"-projektet i Västerås utvärderats. Överlag verkar bussåkarna positiva till hur kollektivtrafiken har gjorts om, även om resenärer ibland har blivit frånåkta.

Det var i augusti 2013 som Västerås kollektivtrafik gjordes om.

Nu har man utvärderat och sett att västeråsarna åker mer buss nu, och enligt en medborgarundersökning som Västerås stad har gjort tycker västeråsarna att kollektivtrafiken blivit bättre sedan förändringen genomfördes.

Men man har även stött på vissa svårigheter.

– Det mesta trafikalt har fungerat alldeles utmärkt. Men det vi märkte rätt omgående var att vi fick kapacitetsproblem på vissa linjesträckningar vissa tider, säger Maria Linder, förvaltningschef på Västmanlands Lokaltrafik.

– Och vi har ju haft ett flertal tillfällen då vi fått lämna folk vid hållplatser tyvärr, eftersom det har varit fullt på bussen.

Redan inför hösten i år tittar man på förändringar som skulle kunna förbättra lokaltrafiken.

– Vi kommer utöka servicelinjerna så att de åker till klockan åtta på kvällarna. Vi kommer också förlänga linje 13, säger Thomas Wulcan, enhetschef på tekniska kontoret i Västerås.

– I övrigt så kommer vi också, på förslag nu, att återtrafikera linje 12 för servicehuset nere vid Herrgärdet.

Ett annat förlag är att linje 2 ska gå var tionde minut över hela linjen, och inte som idag var femtonde minut mot Björnön och var sjunde minut mot Gryta.

Besluten om ändringarna väntas fattas av tekniska nämnden i mars eller april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".