TV-serien Jordskott. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Göran Ragnerstam förbereder sig inför en scen ur TV-serien Jordskott. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Engelsfors och Silverhöjd sätter Västmanland på kartan

Turistansvarig: Det kommer att förknippas med vår stad i alla fall
4:12 min

Den här veckan står Västmanland i fokus i både film och TV. Problemet är att det är fel ortsnamn. Men det går ju att lösa med namnbyten av både Fagersta och Sala.

Kurt Wallander jagar mördare i Ystad, och det har jagats brottslingar i både Sandhamn och Fjällbacka. Men den här veckan är det Västmanland som står i centrum i både TV och film. Ikväll är det biopremiär för filmen Cirkeln som utspelar sig i bruksorten Engelsfors, ett namn som är en mix av Ängelsberg och Västanfors, men det är nog snarare Fagersta som stått som förebild.

I måndags tog oss Tv-serien Jordskott med oss till Silverhöjd, en serie som till större delen spelats in i Sala. Risken finns ju att kommunerna missar uppmärksamhet och turism när orterna kallas Engelsfors och Silverhöjd istället för Fagersta och Sala. Men att byta namn på kommunerna finns inga planer på. Raija Edvinsson är enhetschef för turism i Fagersta: 

- Fagersta är bra, Västanfors är bra och Ängelsberg i bra, så jag tror inte vi ska byta.

Inte heller i Sala finns några planer på ett namnbyte men enligt Titti Norling, turiststrateg på företagarcentrum, kan serien ge mycket draghjälp:

- Jag vet att Jordskott såg av 1.417.000 i måndags och det är klart att vi vill att en hel del av dom kommer till Sala för att se de här miljöerna som det är inspelat i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".