Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya styret i Fagersta ser allvarligt på konsultavtal

Publicerat torsdag 19 februari 2015 kl 05.45
"Det är något som inte stämmer här"
(2:25 min)
Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta . Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta . Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Konsultavtalen mellan Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund och den egna förbundschefen är nu föremål för en oberoende granskning. Den nya socialdemokratiska kommunledningen i Fagersta är bekymrad över avtalen.

De senaste dagarna har P4 Västmanland rapporterat om hur Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, köpt konsulttjänster av sin egen förbundschef Harold Nilsson.

Förutom heltidslön på 90 000 kronor i månaden får han 70 000 i kommunal pension. Dessutom alltså också arvode som konsult hos NVK.

Även Fagerstas tidigare kommunledning har utbetalat konsultarvode till förbundschefen.

Fakturaunderlaget utgörs enbart av tidrapporter. Det finns inga uppgifter om vilka konsultuppdragen är, och det går inte att skilja konsultarbetet från det arbete som förbundschefen utfört som anställd.

– Det som fäste min uppmärksamhet är faktiskt bristen på specificering i fakturorna, förutom själva formen. Jag ställer mig väldigt frågande till om det överhuvudtaget är lämpligt att ha konsultarvode samtidigt som man är anställd.

– Men själva specificeringen i fakturorna är något som verkligen fick mig att initiera den här granskningen, säger Marino Wallsten (S) kommunstyrelsens ordförande i Fagersta.

Det var kommunens revisorer som slog larm om fakturorna i december förra året. Själva granskningen har därefter lagts ut på revisionsbyrån Pricewaterhouse Cooper och väntas bli klar om ett par veckor. I avvaktan på det har faktureringen stoppats.

Och det är inte bara avtal och fakturor mellan förbundschefen och Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund som sätts under lupp. Granskningen gäller även konsultavtal och fakturor mellan förbundschefen och Fagersta kommuns tidigare ledning.

Under många år hade Vänsterpartiet egen majoritet i Fagersta och Stig Henriksson, som då var kommunstyrelsens ordförande, har skrivit på konsultavtal med förbundschefen för nästan 700 000 kronor, på uppdrag av det dåvarande arbetsutskottet.

Kommunstyrelsens nya ordförande socialdemokraten Marino Wallsten är bekymrad.

– Ja, jag tycker det är anmärkningsvärt. Det har vi ju sett när vi börjat titta närmare på det här. Vi har nog anmärkningar att vänta oss även på det. Vi kommer att agera utifrån det som framkommer i rapporten.

Du verkar vara ganska säker på att det kommer att påvisas brister?

– Ja, min personliga magkänsla är att det är något som inte stämmer riktigt här. Man ska lita på magen ibland.

– Känns det inte riktigt rätt så är det förmodligen inte riktigt rätt. Men det kommer att kännas bra när man har allt svart på vitt i en rapport, det kommer att vara en bra grund att gå vidare och agera, säger Marino Wallsten till P4 Västmanland.

Hur ser du på hela historien? När P4 Västmanland har rapporterat om det så väcker det ju ganska starka känslor hos kommuninvånare, skattebetalare.

– Jag törs påstå att den reaktionen är ganska befogad. Jag tycker man har all rätt att reagera på en sådan här konstruktion, säger Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".