Stadshustornet i Västerås / Foto: Martin Vare SR
Västerås Stadshus AB? Det finns många "Stadshus AB" i landet som äger de kommunala bolagen i en kommun, men än så länge inte i Västerås. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Västerås kan få stort kommunalt ägarbolag

Kommunalråd: En massa andra fördelar
1:58 min

Just nu utreds om det ska bildas ett kommunalt koncernbolag som ska äga de andra kommunala bolagen i Västerås. Det skulle göra det möjligt flytta vinster från bolag som går bra till bolag som går med förlust - utan att behöva skatta för pengarna.

Ett koncernbolag är något som införts i många andra kommuner bland annat av skatteskäl, för att kunna flytta vinster från bolag som går bra till bolag som går med förlust utan att behöva skatta för pengarna.

Kommunalrådet Anders Teljebäck (S) är positiv till idén med ett koncernbolag och menar att skatteskäl inte är främsta orsaken till att bilda ett koncernbolag.

– Fördelarna med att ha ett koncernbolag det är framför allt styrningsfrågan, att vi får en koncernstyrning gentemot våra kommunala bolag.

Är det inte risk att det innebär ökad administration, ökade kostnader?

– Det tror jag inte alls, utan snarare tvärtom att mycket missförstånd kan undvikas och samordningen kan bli mycket bättre och koncernnyttan kan bli mycket större, liksom den nytta som kommer tillbaka till västeråsarna, säger Anders Teljebäck.

Inom kort väntas en utredning som pågått inom Västerås stad i ungefär ett år presenteras. Den handlar om organisationen och styrningen av kommunen och alla dess bolag.

Ett förslag i den utredningen är att bilda ett koncernbolag som ska äga de andra kommunala bolagen, såsom Mälarenergi, Mimer och Västerås Flygplats. När det här har utretts av tjänstemännen ska politikerna ta ställning till om ett sådant här bolag ska bildas.

Enligt Lennart Hansson på organisationen Sveriges Kommuner och Landsting är det någonstans kring 60 procent av landets kommuner som har sådana här bolag, bland större kommuner är andelen högre.

Rena skatteskäl är ett argument som används, i koncerner kan man flytta vinster från bolag med överskott till bolag som går med förlust, och slippa skatta för de pengarna.

Västerås flygplats skulle till exempel kunna få del av andra bolags vinster?

– Ja, det går att göra det även idag, det är bara det att då beskattas ju de pengarna på vägen, så att säga.

Men är det rätt att kommunala bolag som går med vinst får betala till bolag som går med förlust?

– Ja, det kan man diskutera. Oavsett vilket så kan man göra den typen av transfereringar. Men om man nu skulle vilja göra det så underlättas det ju av att man har ett sådant här koncernbolag.

Men att kunna betala mindre i skatt, är det ett riktigt skäl för att bilda ett kommunalt bolag?

– Nej, det är det inte utan det finns en massa andra fördelar med att ha ett koncernbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".