Jeremy Williams och Nicholas Angell i VIK Hockey firar mål mot Södertälje SK. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio

Mäktig vändning av VIK Hockey

"Ibland har man tur och ibland riktigt tur"
1:51 min

VIK Hockey är i allra högst grad med i kampen om tätplatserna efter att ha vänt underläge 0-2 till seger med 3-2 hemma mot Karlskoga.

– En jätteprestation av vårt lag efter att vi vacklat till i den första perioden och i början av den andra, säger VIK Hockeys Martin Filander.

VIK Hockey behövde tre poäng hemma mot Karlskoga för att sätta press på de båda topplagen i allsvenskan.

Och hemmalaget började klart bäst och pressade rejält mot gästernas mål i inledningen av matchen.

Men det gav inget resultat utan istället så kunde Karlskoga ta ledningen efter ett lågt skott som Jonas Fransson nog borde ha tagit.

Efter det kom VIK:s fina spel av sig men möjligheten till kvittering kom i powerplay. Trots hyfsade lägen så höll Joel Gistedt tätt och när Karlskoga fick spela en man mer så utökade de ledningen.

Den andra perioden blev en lång jakt på en reducering för VIK och den skulle komma till slut. Men Karlskoga stack upp en antal gånger och hade några riktigt fina möjligheter att utöka ledningen.

Men Jonathan Bjurö som fick ersätta Jonas Fransson i VIK-målet inför den andra perioden fick visa direkt att han är en bra målvakt.

Gästerna såg ut att få behålla tvåmålsöverläget in i pausvilan men med 26 sekunder kvar av perioden hamnade pucken hos Jan Urbas som gav VIK hopp.

Fem minuter från slutet kom kvitteringen genom Dustin Johner i powerplay och när VIK fick en till chans i samma spelform så avgjorde Jeremy Williams och fullbordade vändningen.

I jakten på att kvittera i slutminuterna fick Karlskoga ett fätteläge då Jesper Olofsson helt omarkerad fick två chanser, men Jonathan Bjurö svarade för ett par vinstgivande räddningar.

– Han försökte dra pucken mellan benen men jag räddade med klubban och returen tar på min klubba och går bakom mig. Ibland har man tur och ibland riktigt tur, säger Jonathan Bjurö.

I tabelltoppen står VIK nu på samma poäng som både Karlskrona och Malmö, som ställs mot varann i morgon. Och på tisdag tar VIK emot Malmö i ett riktigt streckdrama.

Västerås IK-BIK Karlskoga 3-2 (0-2, 1-0, 2-0)

Första perioden: 0-1 (8.53) Gustaf Thorell (Henrik Björklund, Christian Berglund), 0-2 (18.01) Linus Fröberg (Martin Thelander, Marcus Nilsson) spel fem mot tre.

Andra perioden: 1-2 (19.34) Jan Urbas (Simon Fredriksson, Jonas Emmerdahl).

Tredje perioden: 2-2 (14.57) Dustin Johner (Jan Urbas) spel fem mot fyra, 3-2 (17.22) Jeremy Williams (Dustin Johner) spel fem mot fyra.

Skott: 39-29 (9-12, 11-10, 19-7).

Utv, Västerås: 4x2. Bik Karlskoga: 8x2.

Domare: Daniel Winge, Leksand.

Publik: 4 131.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".