Härliga strumpor. Foto: Monica Hurtig.
1 av 2
Härliga strumpor som tillhör Elisabeth, Theo 4 år och Tim 3 år. Foto: Elisabeth Hurtig.
Många valde udda sockor för att fira olikheter. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
2 av 2
Många valde udda sockor för att fira olikheter. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.

Många färgglada strumpor för att fira olikhet

2:06 min

Har du sett många med olika strumpor på sig idag är det inte en plötslig färgblindhet som slagit till utan många som vill hylla våra olikheter.

– Ofta blir de som är annorlunda mobbade och jag har ju en annorlunda syster och jag vill göra något bra av det här, säger 10-åriga Nathea Anemyr  som har startat det här i Sverige.

Hon vill få hela världen att bli mer färgglad och kärleksfull. Genom att ta på sig olika strumpor med alla möjliga slags färger på, är tanken att vi tillsammans ska hylla våra olikheter.

Hennes syster, Noelle, har Downs syndrom och Nathea vill genom det här evenemanget hylla sin syster och även andra med och visa att annorlunda är bra och att annorlunda är roligt.

På lördag, firas World Down Syndrome Day. I New York ska till exempel, Empire State Building att lysa upp i gula och blåa färger, för att hylla människor med Down Syndrom. Och även i Västerås firas dagen.

– Vi i personalen ska ha olika sockor på oss, säger Cecilia Backman på Vasaparkens förskola som hade hoppats på att en sådan här dag inte skulle behövas.

– Alla är värda lika mycket så egentligen ska man inte tänka i olikheter men om det kan bidra till ett mer jämlikt samhälle där alla är lika mycket värda så kan det är ett bra evenemang ändå, säger Cecilia Backman.

Tack för alla fina strumpbilder vi fått på sociala medier! Kolla in här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista