Gratis läxhjälp lockar

1:34 min

När RUT-avdraget för läxhjälp försvinner minskar möjligheten för föräldrar att köpa läxhjälp till sina barn. Sedan några år tillbaka finns den ideella verksamheten Mattecentrum i Västerås och nu kan verksamheten få ökad betydelse.

– Mattecentrum kan nog bli mer intressant för eleverna eftersom vi inte tar betalt. Läxhjälpföretagen kommer finnas kvar men det kommer att bli dyrare när RUT-avdraget försvinner, säger Lars Fridén som är verksamhetsledare för Mattecentrum och en av volontärerna.

Mattecentrum är en ideell verksamhet som startade 2008. Sedan dess har verksamheten vuxit enormt och idag finns Mattecentrum i 27 städer runt om i landet. Antalet volontärer och elever som söker sig dit ökar hela tiden.

I Västerås har Mattecentrum funnits sedan 2009 och varje vecka söker sig drygt 100 barn och ungdomar dit för att få hjälp med matten.

– En del har inte så lätt att få hjälp hemma och därför finns vi. Ofta är det läxorna de kommer med och när de kör fast så hjälper vi till med att lösa talen, säger Lars Fridén.

Volontärerna är ofta pensionerade mattelärare eller ingenjörer. Lars Fridén har en lång karriär bakom sig som ingenjör på Bombardier och han tycker att det är roligt att få användning för sina mattekunskaper.

– Genom att jag är på Mattecentrum så håller jag mina mattekunskaper vid liv och jag kan nästan säga att jag har aldrig varit så bra på matte som jag är just nu, säger Lars Fridén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista