Efter skogsbranden - boende i Stabäck besvikna på mobil tekniklösning

3:43 min

Telia bygger inte upp kopparledningar som förstördes i skogsbranden, utan inför istället mobil teknik. Boende i byn Stabäck utanför Ängelsberg är besvikna på den nya lösningen och söker kommunal hjälp till fiber. Men det verkar svårt att få kommunalt bidrag.

– Allt har blivit mycket sämre, tycker Kenneth Risberg i Stabäck.

Innan den stora skogsbranden i slutet på förra sommaren ringde Kenneth Risberg med fast telefoni och hade obegränsad surf på internet via ett ADSL-abonnemang. Men när kopparledningarna brann upp så byggdes de inte upp på nytt.

– Nätägaren har tittat på när och hur det är försvarbart att bygga upp den här trots allt gamla tekniken. Där det inte var rimligt att bygga upp och där ändå nätet stod för investeringar, valde man att göra en mer framtidssäker lösning. Där skiftar man från de gamla kopparledningarna till att utnyttja den mobila teknologin för telefoni och för data, säger Björn Berg som är informationsansvarig på Telia.

Björn Berg beskriver hur den nya lösningen fungerar, med router och husantenn som riktas mot närmaste mobilmast. Kunden får behålla sitt gamla telefonnummer och även surf på internet sker mobilt via den här lösningen.

– Det blir ingen större skillnad för kunden, säger Björn Berg på Telia.

Men det håller inte Kenneth Risberg med om. Han tycker både telefoni och internet blivit både sämre och dyrare. Samma uppfattning har hans granne Per Sevelin.

Per Sevelin och sambon Emma Helmersson har tillsammans sex barn. De är storkonsumenter av internet och Telias mobila lösning och nya abonnemangsformer blir mycket dyrare, jämfört med hur det fungerade med ADSL-uppkoppling.

Så de har inte nappat på Telias mobila abonnemang utan hankar sig fram med kontantkort hos en annan operatör. Men det blir inte mycket surf på nätet.

– Det räcker ju ingenstans med mobilt surf. Vi fyller på ibland för 200 kronor men det räcker max två dagar, och så har vi inte råd att hålla på, säger Per Sevelin.

Nu hoppas Per Sevelin och Kenneth Risberg och andra boende i Stabäck på att Fagersta kommun ska hjälpa dem att få fiber till byn. Tillsammans med ett tiotal andra hushåll har de skrivit till kommunen och bett om hjälp. Fiber skulle ge både bättre telefoni och internet.

– Ja, precis, obegränsat och mycket snabbare och säkrat. Då är det ju garanterat, att det inte bryts rätt som det är, säger Per Sevelin.

Grannen Kenneth Risberg håller med.

– Absolut. Det här är en väldigt angelägen fråga just nu, säger han.

Men direkta bidrag från kommunen kan det inte bli tal om, säger kanslichefen  i Fagersta, Anders Kilström.

– Det vi kan göra är att stötta den fiberförening som tidigare var på gång i Ängelsberg och se till att de kommer igång igen, och att samtidigt låta den fiberdragningen omfatta Stabäck, säger Anders Kilström.

De fyra kommuner som drabbades av skogsbranden fick särskilda pengar av regeringen för åtgärder efter skogsbrandens härjningar.

Men regelverket sätter stopp för att ta av de pengarna och ge som bidrag till fiber i Stabäck, säger Anders Kilström.

Föreningen kan nämligen få något som kallas kanalisationsstöd från länsstyrelsen och då går det inte att samtidigt få offentligt bidrag från en kommun, enligt kanslichefen i Fagersta, Anders Kilström.

Intervjun med Anders Kilström finns längst ner i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista