Skinnskattebergs kommun börjar bygga LSS-boende

1:33 min

Nu har spaden satts i marken i Skinnskatteberg. Man har startat bygget av ett LSS-boende, dvs ett boende för personer med särskilt behov av stöd.

De Skinnskattebergsbor som har behov av det här stödet har hittills tvingats bo i andra kommuner.

Kommunalrådet Carina Sándor (FP) är glad över att Skinnskatteberg nu ska få ett LSS-boende:

– Idag betalar vi in till ett gemensamt betalningssystem som vi har i Sverige, för de som är i behov av boende i vår kommun bor i andra kommuners LSS-boenden, säger Carina Sándor.

– Det här kommer att bli ett boende för personer som behöver särskilt stöd. Jag tror att det kommer att bli fantastiskt skönt för de som är närstående och boende att få komma nära och få vara i sin kommun.

Carina Sandor berättar att planerna på ett LSS-boende i Skinnskatteberg har funnits länge. Redan år 2007 började man titta på möjligheterna.

Hela bygget är beräknat att kosta kommunen cirka 12 miljoner kronor. Sex  lägenheter ska det bli och inflytt är tänkt till i början av november.

– Tidsmässigt så är slutbesiktning beräknat till vecka 45 och inflytt vecka 46, berättar Thomas Lenell,  sektorchef på teknik och service på Skinskattebergs kommun.

Det är mycket att tänka på då man bygger den här typen utav boende, menar han:

– Det finns speciella regler om hur det ska vara byggt. Det får inte vara institutionsboende tillexempel, utan egna lägenheter med anslutning till personal.

– Så det är det som gör att det är lite speciellt, säger Thomas Lenell.

LSS-boendet kommer också att skapa arbetstillfällen för kommunen:

– Det krävs ungefär tio årsarbetsplatser för det här, säger kommunalrådet Carina Sándor till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista