Barn på cykel. Foto: Heribert Proepper/TT
Barn på cykel (Barnet på bilden har inget samband med artikeln). Foto: Heribert Proepper/TT

De ser till att barn får cyklar

"Det kan betyda allt för ett barn"
1:01 min

Så här inför sommaren är det många barn som önskar sig en cykel, men det är inte alla föräldrar som har råd. Organisationen "Giving people" försöker hjälpa till för att barnen ska få cyklar.

Organisationen "Giving people" förmedlar kontakt mellan privatpersoner, som har begagnade cyklar att ge bort, och föräldrar som behöver cyklar till sina barn.

I Västmanland har sju personer i Västerås och tre i Köping ansökt om att få en cykel på det här sättet. Linda Hellquist, som är generalsekreterare i Giving people, säger att det här är viktigt för barnen.

– Det kan betyda allt för ett barn och hur det barnets sommarlov blir. En cykel kan möjliggöra att barnet kan umgås på ett annat sätt med sina vänner som har cyklar. Det gör att man kommer ut, man får en sundare livsstil under sommaren än om man kanske hade suttit inne och tittat på TV eller så istället. Vi har ett jättetryck verkligen ifrån ledsna föräldrar, oroliga föräldrar som tycker att det är jättejobbigt att de inte kan ge sina barn den möjligheten, säger Linda Hellquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".