Stor vattenläcka i Västerås i natt

2:54 min

Ett stort vattenrör sprang läck under Kungsängsgatan i närheten av Björnövägen i Västerås i natt. Vattnet forsade fram och marken blev underminerad. Friskis & Svettis fick in stora mängder vatten i sina lokaler.

Många av Västerås stadsdelar blev utan vatten i kranarna under ett par timmar, men vid fyratiden i morse hade Mälarenergi lyckats laga läckan och vattnet kom tillbaka.

Man bör spola ordentligt med vatten för att få bort luftbubblor och eventuell grumlighet, uppger Mälarenergis driftscentral.

Kungsängsgatan är fortfarande avspärrad för trafik mellan Verksgatan och Björnövägen och kommer att vara det medan man jobbar med att återställa efter läckan. Hur lång tid det handlar om finns det ännu ingen uppgift om.

Friskis & Svettis på Björnövägen tvingas hålla stängt idag på grund av allt vatten som forsat in i lokalerna.

– Vi har fått in vatten både i källarplan och entréplan och i några av de salar som ligger i entréplan, säger Marie Johansson, verksamhetschef för Friskis & Svettis i Västerås.

Hon har varit i lokalerna sedan klockan två i natt och har bland annat hjälp till med att dammsuga upp vatten. 

– Hela parkeringen var fylld med vatten, det såg ut som en insjö till att börja med. Vattnet har krupit in under trösklar i de dörrar som vetter mot parkeringen.

– Det är ett parkettgolv som flyter nu i entrédelen.

Under dagen ska man diskutera med fastighetsägare och försäkringsbolag samt undersöka hur stora skadorna är och vad som måste göras för att åtgärda dem.

Bland annat måste parkettgolven brytas upp och man ska undersöka om vattnet har krupit upp i gipsväggarna.

Man kommer att underrätta medlemmarna via hemsidan när lokalerna på Björnövägen öppnar igen, för stängningen kan bli långvarig, befarar Marie Johansson.

– Det brukar ju vara så när vatten kommer in. Man måste bryta upp och så måste det torka.

Det är inte första gången Friskis & Svettis i Västerås drabbas av vattenläckor och vattenskador. Både lokalerna på Björnövägem och på Rocklunda har drabbats tidigare.

– Så vi är ju lite vana. Men det är lika besvärligt och tråkigt varje gång det händer, säger verksamhetschefen Marie Johansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista