Rekordskadestånd till friad västeråsare

1:12 min

Den 67-årige man från Västerås som satt i fängelse i nio år dömd för att ha våldtagit sin dotter, men som sedan friades, får nu 12,6 miljoner kronor i ersättning för att han suttit frihetsberövad. Det är det högsta skadestånd som har betalats ut av JK.

Mannen fick först fem miljoner kronor i förskott i maj i ett delbeslut från JK. Efter ytterligare förhandlingar får nu mannen alltså ytterligare 7,6 miljoner kronor.

Mannen hade begärt 19 miljoner kronor.

– Det är glädjande men inga pengar i världen kan ersätta nio år, säger mannens advokat Thomas Olsson.

Hur ser livet ut för mannen?

– Han försöker lämna det här bakom sig även om det är svårt. Framför allt den känslomässiga biten av att sitta i fängelse, oskyldigt dömd, i nio år.

Anna Skarhed som är justitiekansler säger att rekordskadeståndet är enligt praxis och framförallt baseras på den långa tid som mannen suttit frihetsberövad. Att brottet han dömdes för var att han våldtagit sin dotter vägs in i beslutet.

-- JK har en praxis när de gäller de här ersättningarna där kan vilket brott det gäller ha betydelse. Så är det ett mycket allvarligt brott så påverkar det ersättningens storlek, säger Anna Skarhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista