Värmebölja innebär risker

1:35 min

Efter veckor av regn och grått väder med några få solglimtar så kommer den efterlängtade värmen, men det gäller att vara försiktig i värmen.

Från och med onsdag så förväntas temperaturer uppåt 30 grader i hela länet, men att gå ut och njuta av värmen är inte helt riskfritt och det är mycket man ofta inte tänker på.

– Vi glömmer bort att vi ska dricka mer. Kroppen utsöndrar ju massor vätska och då måste vi kompensera det, och då gäller det inte bara vatten utan man ska blanda sin dryck, säger Tony Palm, sjuksköterska på vårdguiden 1177.

Förutom vätskebrist med tillhörande yrsel så är det vanligaste problemet i varma perioder solskador. Man befinner sig för mycket eller för länge i solen utan något solskydd och det är barn och äldre som drabbas mest, och funderar man på spendera de närmaste dagarna ute i solen så finns det mycket att tänka på.

– Man ska klä sig svalt och dricka mycket. Har man någon fundering eller börjar må dåligt så kan man ringa oss på 1177. Man kan också gå in på vår hemsida 1177.se, där finns mer info om värmebölja, säger Tony Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista