Besvärligt på ortopeden i sommar

1:32 min

En månad in i sjukvårdens sommarperiod, med färre vårdplatser öppna och lägre bemanning, så är det på ortopeden i Västerås som det har varit mest besvärligt. Det är där det varit flest överbeläggningar.

Varje dag går ett särskilt team igenom läget på länets sjukhus och det är framförallt i Västerås det kan saknas vårdplatser.

– Förra veckan och veckan innan det, runt midsommar så var det en del överbeläggningar. Framförallt inom ortopedin och lite också medicin. Inte så mycket kirurgen som det har varit tidigare, säger biträdande sjukhuschef Liselott Sjöqvist.

Midsommarfirande och trafikolyckor ligger bakom det hårda trycket på ortopeden.

– Dels var det här efter midsommar, när många på midsommardagen upptäcker att man har gjort saker och ting och brutit något. Sedan har det varit en hel del trafikolyckor.

– Så ortopeden har haft det mest kämpigt så här långt i sommar, säger Liselott Sjöqvist till P4 Västmanland.

De operationer som utförs på sjukhuset i Västerås i sommar är mest akuta och canceroperationer.

På förlossningen i Västerås, där det varje sommar föds en hel del barn, så har man klarat bemanningen, enligt Liselott Sjökvist.

På akuten har ett mer organiserat sätt att ta emot patienter minskat belastningen:

– De har då jobbat med att sortera patienter som söker akuten i en sorteringsfunktion med en sjuksköterska. Sjuksköterskan sorterar till det vi kallar team 3, kirurg och ortopedpatienter som inte är i behov av jätteintensivt omhändertagande på akutmottagningen.

– Att fördela de här flödena har ju gjort att det har blivit en hållbar situation, säger biträdande sjukhuschef Liselott Sjöqvist till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista